27 de novembre 2016

«Delikatessen». Espectacle de Joan Ollé. Intèrprets: Ferran Aixalà, Dafnis Balduz / Eduard Muntada, Clara Olmo, Sandra Pujol i Marta Rossell. Moviment i coreografia: Marta Casals. Vestuari: Joan Ros. Assessorament hostaleria: Montse Sainz de la Maza. Caracterització: Sara Baró. Escenografia: Joan Ollé i Joan Pena. Attrezzo: Maria Cucurull i Joan Pena. Il·luminació: Micki Arbizu i Àlex Roselló. Alumne en pràctiques: Frank Farré. Ajudant direcció: Isaac Baró. Direcció: Joan Ollé. Companyia La Remoreu Teatre. Sala Muntaner, Barcelona, 27 novembre 2016.

L'origen de «Delikatessen» ve de tres anys enrere quan Joan Ollé va dirigir una lectura dramatitzada sobre gastronomia dins del Festival Temporada Alta. D'aquella experiència i empès per la companyia La Remoreu, amb seu a Lleida, Joan Ollé ha creat un dels seus espectacles de cambra, singulars, poètics, delicats, endolcits i, si els fes en sèrie, fins i tot serien enganxadissos. Un dels últims va ser «Paraules d'amor», a La Seca Espai Brossa. «Delikatessen» és l'altra cara d'aquell esbojarrat i divertit espectacle. Si allà es jugava amb la llengua diglòssicament i pel broc gros, aquí es juga amb la llengua gastronòmicament i amb un refinament lingüístic culte, bevent de les fonts d'uns quants mestres de la ploma —dic de la ploma perquè la majoria dels escollits no van tenir temps de saber què eren els ordinadors—, ben amanit amb acompanyament al piano (Ferran Aixalà) i amb intervencions de cant coral de les tres actrius, a més d'un moviment coreogràfic molt treballat, en un fil de continuïtat, sense cap pausa durant setanta-cinc minuts, al voltant d'una escenografia de quatre taules dominada pel blanc, sense sofisticacions, d'una elegància suprema... [+ crítica]